Sanna Ukkola ja lainatut saappaat


Pressiklubin olisi pitänyt kuolla kun Stiller potkittiin pois. Tämä olisi ollut loogista ja armollista myös hienon ohjelman muistolle. Yle kuitenkin näki, että ohjelman lopettaminen olisi ollut Stillerin  voitto, ja toisaalta hiukan liian ilmeinen ratkaisu, joten he kokivat, että sitä ei voitu lopettaa. Päätettiin siis etsiä uusi juontaja.

Ylen sisältä piti löytää sopivan kokenut jaluotettava henkilö, joka ei ollut pahoittanut mieltään Stillerin kohtelusta. Tällöin Sanna Ukkola päätti tarttua haasteeseen. Ukkola on ollut tunnollinen ja tehnyt asiat kuten pitää. Voisi ehkä sanoa, että hän on tyypillinen "tunnollinen ihminen", sellainen joka on aina ajatellut, että tekemällä ja toimimalla oikein - eli sääntöjen mukaan - lunastaa paikkansa maailmassa. Sääntöjen noudattaminen takaa ja oikeuttaa tämän henkilötyypin maailmassa onnistumisen. Toisaalta sääntöjä kyseenalaistavia ja niistä lipeäviä on paheksuttava. Säännöt ovat hyvästä. Säännöt luovat järjestyksen.

Ukkola oli noudattanut sääntöjä ja rakentanut uraansa määrätietoisesti. Kun Stillerin paikka aukesi, Ukkolalla oli meriitit kunnossa ja häntä oli vaikea sivuuttaa Pressiklubin juontajan paikkaa täytettäessä. Hänet siis valittiin, vaikka kaikki näkivät, että hän edusti Stillerin itseironisen huumorin täydellistä vastakohtaa. Ylessä nähtiin kyllä lähestyvä myrsky, mutta siellä päätettiin laittaa sadetakki päälle ja kestää urheasti. Kunhan nyt hetken aikaa sinniteltäisiin, voitaisiin jossain vaiheessa uudelle juontajatähdelle tarjota oma ja ennen kaikkea omannäköinen ohjelma.

Oliko Ukkola sitten tyhmä lähtiessään täyttämään Stillerin saappaita? Ei ollenkaan. Hän näki seuraavan askeleen urallaan ja koska hänellä on selkeä suunnitelma elämälleen, päätti hän tietenkin ottaa tarvittavan askeleen. Luuliko hän voivansa ottaa Stillerin roolin? Tuskinpa. Sen sijaan hän näki paikan hakea omaa tyyliään ja suuntaansa, sekä muokata mediakeskustelua omilla avauksillaan.  Kansallisen kanavan parhailta paikoilta pystyy vaikuttamaan laajemminkin mediakeskusteluun ja siihen miten ja mistä aiheista keskustellaan.

Ukkola ei voi koskaan muuttua Stilleriksi. Ukkolaa tullaan Pressiklubissa aina vertaamaan Stilleriin ja sen kisan hän häviää vääjäämättä. Jotta tähän saisi ratkaisun, pitää Ukkolan saada oma show. Tämän Ylekin tajuaa taatusti. Sopivan suruajan mentyä tullaan Pressiklubi lopettamaan ja näemme miten ruutuun tuodaan Ukkolan oma show, jolla nyt vain sattuu olemaan yhtä mainio ohjelmapaikka kuin Pressiklubilla.

Kun tuo ohjelma lopulta alkaa, koittaa se hetki, jolloin Ukkola kerää työnsä hedelmät. Hänen kannattaa nyt ottaa kuraa niskaan ja kasvattaa kohumainetta, sillä omassa showssaan hän pääsee nostamaan haluamiaan henkilöitä kansallisen televisiojulkisuuden piiriin. Jo tämän lyhyen kokemuksen perusteella, joka meillä Ukkolasta on talk shown vetäjänä, voimme arvata millaisia henkilöitä hän silloin valitsee. He eivät ole niitä punavihreän kuplan kasvatteja, joita Stiller suosi. Pikemminkin päin vastoin.

Tämä teksti perustuu täysin spekulaatiolle ja niille tiedonmurusille, joita Ukkolan toiminnasta on kerättävissä ilman sisäpiiritietoa. Olisin hyvin kiitollinen, mikäli olisin väärässä, sillä mikään ei ole kamalampaa kuin seurata vierestä äärioikeiston hivuttautumista valtavirtaan. Twiitataan siis jatkossakin Ukkolasta, mutta ymmärretään mihin olemme matkalla ja miten karulta se tulevaisuus näyttää.






Kommentit

  1. Kenen tahansa normaalin ihmisen taitaa olla aika vaikea ymmärtää tätä intiaanipäähineeseen liittyvää herkkähipiäisyyttä. Jos joku intiaani tuosta loukkaantuu, niin siitä vain. Omasta puolestani myönnän kaikille maailman intiaaneille ja muillekin vapaan oikeuden esiintyä vaikkapa tuohivirsuissa mikäli tuntevat tarpeelliseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vois vaikka runkata lottapuvussa.

      Poista
    2. Tässä blogissa ei oikeastaan enää edes käsitellä väsynyttä provoa, vaan pohditaan mihin Ukkola tähtää. Muuten olen sitä mieltä, että ellei kykene ymmärtämään mikä kulttuurisessa omimisessa mättää, niin voi luokitella itsensä omahyväisten etuoikeutettujen joukkoon. Siitäkin pitäisi kyllä kirjoittaa muutama sananen.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit