Ei ole oikein varastaa yhteisestä kassasta

Pyörröovi parlamentaaristen päätöksentekijöiden ja yritysmaailman välillä käy ylikierroksilla kun samat henkilöt vaihtavat sujuvasti paikkaa sen mukaan, mikä kulloinkin on heidän ja edustamansa pääoman etujen mukaista.

Alexander Stubb pisti liikkeelle hallintarekisterin uudistuksen ennen hyppyään kohti pankkiirin vihreää oksaa ja nauttii nyt varmasti työnsä hedelmistä ja kiitollisten tahojen positiivisesta huomiosta. Petteri Orpo hoiti homman kivasti kotiin, eikä hänelläkään liene pulaa paikoista sitten joskus kun politiikka käy tylsäksi.

Anne Berner diilaa kavereilleen paikkoja hyödyntää julkisin varoin rakennettua infraa ja siirtää valtion rahat hyvillä ehdoilla yksityisiin taskuihin. Hän ei edes esitä tulevansa mistään muusta taustasta kuin liike-elämästä, mutta se ei tunnut jostain syystä kiusaavan ketään. Jännittävää.

Juha Sipilä taas keskittyy hoitamaan oman viiteryhmänsä etuja. Harva muistaa ja nostaa esiin, että tuo viiteryhmä ei ole leppoisat maaseudun asukkaat ja insinöörit, uskovaiset pienryhmät tai edes siltarumpuja kaihoavat kepulaiset. Sipilän omat porukat ovat niitä, joilla on omat miljoonat jo kasattuna ja huolena nyt niiden tehokas suojelu veroilta ja muilta kateellisten metkuilta.

Jostain syystä tämmöinen meno tuntuu olevan nykyään ihan normaalia, eikä sitä edes jakseta ihmetellä. Korkeintaan kritisoidaan kriitikkoja kateellisuudesta ja vanhakantaisuudesta.

On totta, että kansainvälisen pääoman metkuihin on vaikea päästä väliin ja on totta, että veroparatiisien tehokas kurittaminen on lähes mahdotonta, mutta näiden korruptoituneiden poliitikkojemme osalta voimme katsoa vain peiliin. Osa meistä äänesti heitä ja loput eivät tehneet tarpeeksi vakuuttaakseen ensinmainitut siitä, ettei näin tule toimia.

Mitäpä jos käytäisiin ihan reippaaseen hyökkäykseen? Sen sijaan, että kiitellään päätösten innovatiivisuutta ja ketteryyttä, nostetaan esiin niiden takana vaanivien ylikansallisten yritysten valta ja aikeet. Sellainen on toki ikävää vastakkain asettumista, mutta nähdäkseni juuri sellaista asennetta kaipaisimme ja se voisi hiljalleen alkaa muuttaa asenteita yleisemminkin.


Kuvan kissa ei liity tapaukseen.




Kommentit

Suositut tekstit