Hengenvaarallisia häiriöitä lääkejakelussa

Minulla on poika, joka tarvitsee koulussa selvitäkseen muiden tukitoimien lisäksi myös lääkitystä. Koska kyse on mahdollisesti väärinkäytettävästä lääkkeestä, on sen reseptin uusiminen aina hiukan hankalaa ja kerrallaan kirjoitetaan vain muutaman kuukauden lääkkeet.

Olin juuri saanut reseptin uusittua ja lääkkeet olivat loppumassa, joten suuntasin apteekkiin. Siellä minulle kerrottiin, ettei tätä lääkettä ollut saatavilla kyseisestä apteekista - josta sitä on aina aiemmin saanut ongelmitta - eikä oikein koko Helsingistäkään. Toimitukset lääketukkukauppa Oriolalta ovat olleet kokonaan seisahduksissa puolitoista viikkoa. Onneksi Helsingistä löytyi kuitenkin yksi apteekki, josta sain ostettua neljänneksi viimeisen pakkauksen tätä lääkettä.

Poikani kohdalla kyse ei ole elämää ylläpitävästä lääkityksestä. Jos hän ei saisi lääkettä, pitäisi hänen vain olla poissa koulusta siihen asti, että lääkettä saataisiin toimitettua. Sama lääketukku kuitenkin toimittaa myös mm. diabeteslääkkeitä ja muita, jotka ovat käyttäjilleen täysin välttämättömiä.

On käsittämätöntä, että tilanne voidaan päästä tällaiseksi. Lääkkeitä Oriolalla on varastossaan aivan tarpeeksi, mutta toimitusjärjestelmän hallinnan mentyä sekaisin tietoteknisen uudituksen myötä, toimitukset pysähtyivät. Tilanne oli ja on vakava, koska kyseinen tukku hoitaa 50 % Suomen lääketukkutoiminnasta.

Meillä ei ole varaa antaa järjestelmän pettää näin laajasti. Tarvitaan takuu siitä, että lääkkeet saadaan kuluttajille tilanteessa kuin tilanteessa. Sellainen varmasti maksaa, mutta kun kyse on näin vakavasta asiasta, on voitava vaatia lääketukuilta myös varasuunnitelma, jolla vastaavat ongelmat vältetään jatkossa. Tämä tietenkin lisää kustannuksia ja pienentää  pörssiyhtiöiden tuottoja, mutta jos pitää valita ihmisten elinolojen turvaamisen ja voittojen välillä, ei kenellekään pitäisi olla epäselvää, kummasta voi tinkiä.




Ooo-riii-ooola!



Kommentit

Suositut tekstit