Vasemmiston vastaisku

Olen ollut vuosia mukana Euroopan vasemmistopuolueen työssä osana sen Latinalaisen Amerikan työryhmää. Siellä olemme seuranneet Sao Paulo-foorumin kehitystä ja toimintaa. Olemme myös pyrkineet heidän kanssaan jatkuvasti toimivampaan yhteistyöhön ja samalla vakuuttuneet siitä, että myös Euroopassa on valtava tarve laajalle yhteistyölle, joka perustuu ennemmin yhteisten arvojen ja ajatusten jakamiseen, kuin niihin erimielisyyksiin ja mielipide-eroihin, joita erilaisilla toimijoilla myös on.

Noin vuosi sitten Euroopan vasemmiston kongressi päätti aloittaa valmistelut laajn edistyksellisen eurooppalaisen foorumin perustamiseksi. Pääsin osallistumaan tähän Marseille-foorumiin ja olen juuri palannut vietettyäni äärimmäisen kiireisen ja antoisan viikon eurooppalaisten toimijoiden kanssa.

Tilaus tälle tapahtumalle kävi ilmeiseksi ja paikalle saapuneet yli 80 erilaista organisaatiota, puoluetta ja järjestöä jakoivat vahvan tahtotilan yhteisen agendan luomisesta. Yhteistyö keskinäisen kiistelyn sijaan on kaikkien etu.

Erityisen mukavaa oli huomata, miten sekä keskustelutapa että aloitteet olivat lähellä Suomen Joukkovoima-liikkeen vastaavia. Kunhan seuraavan tapahtuman suunnittelu pääsee käyntiin, on syytä pohtia, miten myös Joukkovoima voisi olla osa tätä järjestäytymistä ja millaisia aloitteita me voisimme keskusteluun tuoda.

Tässä teille keskustelun avaukseksi käännökseni kokouksen julistuksesta, jossa kutsutaan eri toimijat jatkamaan työtä eurooppalaisen foorumin parissa. Alkuperäisen tekstin ja erilaisia välähdyksiä foorumista voivat englantia ja ranskaa taitavat käydä lukemassa täältä.


Kohti toista eurooppalaisen vasemmiston, vihreiden ja edistyksellisten voimien foorumia


Me erilaisten tahojen edustajat olemme kokoontuneet Marseillessa 10.-11. marraskuuta 2017 keskustelemaan aiheista, jotka koskettavat miljoonia ihmisiä Euroopassa. Keskityimme edistyksellisiin vaihtoehtoihin useiden eurooppalaisten hallitusten harjoittamalle autoritaariselle, patriarkaaliselle, sosiaalisesti epätasa-arvoiselle politiikalle ja työntekijöiden oikeuksien hävittämiselle. Me puolustamme sosiaalista ja kestävää politiikkaa, koska haluamme estää ympäristön totaalisen tuhoamisen sekä puolustaa rauhan Eurooppaa.

Keskustelujemme ja niissä ilmenneen vahvan yksimielisyyden pohjalta on selvää, että on aika tukea sellaisen tilan luomista, joka mahdollistaa vasemmistolaisten, vihreiden ja edistyksellisten voimien kaikkialta Euroopasta, yhtenä rintamana, tarttua haasteeseen muodostaa vaihtoehtoinen malli Euroopan integraatiolle. Sen on oltava horisontaalinen, tasa-arvoinen, sosiaalisesti edistyksellinen, sekä solidaarinen ihmisille kaikkialta maailmasta. Sen on luotava uusi reilumpi kansainvälinen järjestys, ja joka kykenee vastaamaan tämän hetkisiin yrityksiin luoda ulta-liberaali, autoritaarinen ja ksenofobinen Eurooppa, josta puuttuu täysin solidaarisuus.

Tarvitaan vahva yhteinen näkemys, joka pystyy torjumaan taantumuksellisten ja fasististen voimien etenemisen.

Luodaksemme konkreettisia vaihtoehtoja meidän on keskusteltava ja ryhdyttävä dialogiin kootaksemme ideat ja projektit, joilla tavoitamme ne työtätekevät, joita äärioikeisto yrittää houkutella. Meidän on näytettävä heille, että on olemassa toivoa ja paljon erilaisia yhteiskunnallisia voimia, jotka jakavat edistykselliset, feministiset, ekologiset ja vasemmistolaiset arvot.

Me tulemme kehittämään uusia yhteisiä kampanjoita käyttäen esimerkkinä eurooppalaisia ruohonjuuritason aloitteita, jotka haastavat talouden sääntelyn vapauttamiseen pyrkiviä kansainvälisiä sopimuksia. Sellaisia kuten aloitteet TTIP:tä ja CETA:a vastaan, sekä kampanjat naisten oikeuksien ja sukupuolisen tasa-arvon puolesta.

Tarkoituksenamme on yksiselitteisesti kehittää keskustelufoorumi, sekä yhteistyötä ja yhteistä organisoitumista erilaisten voimien kesken. Sellaisten, jotka uskovat että juuri nyt on valtava tarve työskennellä yhteisten tavoitteiden puolesta, ja muodostaa julkisia kampanjoita eurooppalaisista avainkysymyksistä. Tähän haemme inspiraatiota Sao Paulo foorumista.

Organisoimme täten toisen eurooppalaisen vasemmiston, vihreiden ja edistyksellisten voimien foorumin, joka pidetään 2018. Tätä tarkoitusta varten luomme teknisen työryhmän, joka koostuu nyt mukana olleista erilaisista tahoista ja muodostaa ehdotuksen seuraavasta tapahtumasta. Tulevan foorumin on jatkettava työtä, jonka olemme tänä vuonna aloittaneet, ja syvennettävä sitä, sekä tavoitettava yhä laajempi osallistuminen.

Ja pakkohan se on tähän loppuun laittaa tämä Marseljeesi.


Kommentit

Suositut tekstit