Työttömät potkaisivat takaisin

Eipä tainnut Juha Sipilä ihan odottaa näin totaalista tyrmäystä lakiuudistukselleen, vaikka syytä olisi kyllä ollut. Jos hän olisi vaivautunut tarkistamaan pari faktaa ja sitten tehnyt pari tarkistavaa kysymystä Petteri Orpon suuntaan, niin hän olisi ehkä selvinnyt tästä kohtuullisen lievillä vaurioilla.

Mutta ei se ole Sipilä, joka pelkää. Rohkeasti vain kakkara kourassa eteenpäin. Tästä on nyt sitten seurannut se, että keskustalaiset ovat löytäneet itsensä autioittamassa maaseutua, mikä tietenkin kokoomukselle sopii mainiosti. Keskustassa onkin vihdoin alettu kysyä perusteita tähän ratkaisuun, mutta toistaiseksi Sipilä on ollut hipi hiljaa. Oikeastaan tuleen on joutunut vain Kai Mykkänen ja hänkin vasta kun alettiin kysellä sen perään, oliko Juhana Vartiaisesta ehkä tehty ministeri tai hallituksen tiedottaja.

Me kaikki muut olemme tietenkin jo aikaa sitten huomanneet, että kokoomus käyttää häpeilemättä keskustaa ja sinisiä kilpenään heti kun loka alkaa roiskua. Tämä on tähän asti toiminut mainiosti ja kannatusnotkahdukset ovat kaatuneet hallituskumppaneiden niskaan samalla kun kokoomus on porskuttanut yksityistämisen ja markkinaehtoistamisen lavealla tiellä. Jopa Soten kanssa kokoomus on onnistunut ajamaan kaksilla vankkureilla kun Helsingin pormestari Jan Vapaavuori on huristellut kapinakärryillään.

Nyt näyttää kuitenkin pahasti siltä, että taktiikka ei enää toimi. Juuri kokoomuslaiset ovat joutuneet puolustamaan keksimäänsä mallia ja sen on moneen otteeseen todettu olevan tukevasti ilmassa. Kannustinloukkujen purkamisen sijaan niitä luodaankin lisää, valtion menot kasvavat toimeentulotukimenojen kohotessa ja Kelan paperivuori kasvaa niin, että se uhkaa taas tukkia koko apparaatin. Kansalle alkaa käydä ilmeiseksi, että ainoa syy uudistuksen takana on ideologinen. Kokoomuslaiset nyt vain tykkäävät kyykyttää köyhiä.

Kaiken tämän huomioiden on valtavan ilahduttavaa ja toivoa antavaa, että aktiivimallin perumista vaativa kansalaisaloite on tänään rikkonut asettamansa 100 000 kannatusilmoituksen rajan ja suuntaa kohti 200 000 kannattajaa. Mikäli se tavoite saavutetaan, tehdään uusi ennätys kaikkien aikojen suosituimpana kansalaisaloitteena. Samaan tahtiin alkanee laskea myös kokoomuksen kannatus. Toivossa on hyvä elää!




Kommentit

Suositut tekstit