Meidät leikataan hengiltä


Vuosikymmeniä jatkunut oikeistovirtaus on ottanut Suomessakin reilusti lisää kierroksia Sipilän porvarihallituksen myötä. Sote-uudistuksella ja muilla yksityistämishankkeilla pyritään valtaamaan yhä uusia yhteiskunnan sektoreita pumppaamaan yhteisiä varoja yritysten yksityisiin voittoihin.

Suurimmalle osalle lienee jo selvää, että Sote-uudistuksessa on parhaiten turvattu terveysyritysten etu. Kansanterveys ja hyvinvointi ollaan valmiita vaarantamaan, kunhan markkinat vain avataan Herhiläisille. Kukaan ei pysty takaamaan sitä, että potilaan hoitoketju toteutuu varsinkaan siirtymävaiheessa. Sen sijaan keskitytään määrittelemään potilaille henkilökohtaiset Sote-pisteytykset, joiden avulla saadaan tarkasti laskettua miten kalliiksi potilas tulee sille, joka hänen hoitoaan järjestää. Tämä puhtaasti yritysten tarpeesta lähtenyt uudistus asettuu valmistelun kärkeen, vaikka moni kriittisempi alue on vaarassa jäädä etukäteen säätämättä.

Myös Aktiivimallissa nähtiin leikkaus- ja yksityistämispolitiikan julmat kasvot. Työttömän tulee itse kantaa täysi vastuu elämästään ja työllistyä, vaikka sitten olemattomaan työpaikkaan, sillä jokainen on uusliberalismissa oman elämänsä sankari. Jos ei pidä ansioluetteloaan huippukunnossa, puhu viittä kieltä, ole valmis koska tahansa opiskelemaan uutta ammattia työn ohella, tai juokse vapaa-ajallaan maratoneja, on itse syyllinen tilanteeseensa ja joutaakin syrjäytyä. Ihmisten tulisi porvareiden mielestä keskittyä jatkuvasti kilpailemaan verisesti keskenään, sillä vain parhaat ansaitsevat kunnollisen elämän.

Kaiken tämän lisäksi ollaan valmiita rapauttamaan myös ympäristövalvontamme niin, ettei sekään estä yritysten toimintaa. Kun vielä Metsähallituskin on yhtiöitetty, eikä kaivoslakiin olla tekemässä ympäristöjärjestöjen esittämiä muutoksia, niin tänne saapuvat ylikansalliset yhtiöt voivat luottaa siihen, että ne ovat vapaita tavoittelemaan suurimpia mahdollisia voittoja ilman tiukkaa valvontaa. Jäljethän voi aina korjata valtion laskuun.

Kesärannassa oli huhtikuussa Sipilän hallituksen viimeinen kehysriihi. Olimme sen edessä osoittamassa mieltä aktiivimallia vastaan. Kiinnitimme siinä aidan takana ollessamme huomiota siihen, että Kesärannan turvallisuushenkilöt eivät olleetkaan valtion leivissä. Heidän rintapielessään komeili Avarn securityn tunnukset. Kyseessä on suuremman, Euroopan tasolla toimivan, Sector Alarmin osa. Tällä Sector Alarmilla puolestaan on suoria yhteyksiä G4S-yhtiöön, jolle on Britanniassa siirretty merkittävä osuus poliisin aiemmin hoitamista toiminnoista.

Muistatteko, miten Suomessakin on hiljattain avattu keskustelua siitä, miten poliisilta voitaisiin aivan hyvin siirtää toimintoja muille tahoille? Pitäkääpä silmällä tuotakin sektoria, ehkä seuraavaksi yritykset voivat paitsi tavoitella voittoja, myös hiljentää arvostelijat sangen helposti.




Rehellinen kommentti matalapalkka pätkätyöläiseltä.





Kommentit

Suositut tekstit